Perätila ja tarjontapoikkeamat

10.01.2025

Vastaanotollani on käynyt vuosien varrella naisia, joilla on tarjontapoikkeama tai edellisessä synnytyksessä mm. avosuinen tarjonta aiheuttanut haasteita synnytyksessä. Usein olemme saaneet positiivia vaikutuksia fysioterapeuttisin keinoin sekä akupunktiolla helpottamaan vauvan saapumista maailmaan. Näiden naisten inspiroimana nyt hieman lisätietoa tarjontapoikkeamista sekä varteenotettavista hoitokeinoista. 

VAUVA PERÄTILASSA

  • 3% sikiöistä on perätilassa, luokitellaan riskiraskaudeksi

  • Alatiesynnytyksistä alle 1% on perätilasynnytyksiä, suurin osa päätyy sektioon

  • Ulkokäännös yleensä rv 36-37 , tämän jälkeen sikiö ei enää yleensä käänny itsekseen

  • Ulkokäännöksen haasteet ovat ensisynnyttäjyys, äidin lihavuus, niukka lapsiveden määrä, etuseinäistukka, supistusherkkä kohtu ja sikiön tarjoutuvan osan kiinnittyminen lantioon. (napanuoran pituus?)

  • Vähintään 20 %:ssa synnytyksistä todetaankin napanuoran olevan kiertyneenä sikiön kaulan ympärille ilman, että se on aiheuttanut sikiölle mitään vaaraa.

  • "Liian pitkään (yli 90 cm) tai lyhyeen (alle 40 cm) napanuoraan, sen poikkeavaan kiinnittymiseen kalvoihin tai kierteisyyden puuttumiseen liittyvät ongelmat ovat harvinaisia (alle 1 % raskauksista). Niihin liittyviä kohdunsisäisiä sikiökuolemia ei pystytä millään tutkimuksilla estämään. Sen sijaan valvotussa alatiesynnytyksessä sikiön vointi ei vaarannu, koska sikiön mahdollinen ahdinkotila pystytään toteamaan ja hoitamaan ajoissa." (Istukka, napanuora, sikiökalvot. Kustannus Oy Duodecim, 2024.)

  • 95 % syntyy takaraivotarjonnassa

Perätilassa olevan sikiön kääntö tai tilaa lantioon

  • Akupunktio

  • Liikeharjoittelu: spinning babies

  • Terapeuttinen harjoittelu ja manuaalinen käsittely lantion ja lantionpohjan rentoutukseen sekä mm. Hengityslihasten hoito, lantion ylä-ala- ja keskiaukeaman kireyksien helpottaminen

Lantionalueen kireyksien hoito voi auttaa vauvaa laskeutumaan ja löytämään synnytyksessä sopivan asennon. Helpotetaan vauvan työtä synnytyksessä <3 


Perätilasikiön kääntöyrityksen fysioterapeuttisin ja akupunktion vasta-aiheet:

  • vähävetinen tai liian pitkälle edennyt raskaus, kääntö ei onnistu.
  • napanuora kiertynyt sikiön kaulan ympärille - ei saa yrittää kääntää.
  • etinen istukka
  • muu syy, jonka vuoksi ei lääkäri ole suositellut ulkokäännöstä

Sikiö usein kääntyy tulevien öiden aikana, jos se vielä kokonsa vuoksi mahtuu tai se muutoin on mahdollista.

Hoitoja voidaan toistaa tarvittaessa muutamien päivien päästä. Akupunktiohoidot voidaan aloittaa perätilaan rv36 alkaen, fysioterapian keinoin voidaan manuaalisia sekä terapeuttista harjoittelua hoitomenetelmiä voidaan jo kokeilla aiemmin.

Muista myös lantiota rentouttavat liikeharjoitteet esimerkiksi raskausajan joogan keinoin, hengityksen vapautus, lantion rentouttavat hierontaotteet.

Tervetuloa vastaanotolleni Tuiran Fysioon Ouluun, ajanvaraus: https://tuiranfysio.fi/ajanvaraus/

Löydät Hyvinvointi Fabriikilta raskausajan joogan verkkovalmennuksen täältä: https://www.hyvinvointifabriikki.fi/wellbeingmamaprenatal-verkkovalmennus-raskausaikaan/</p>

Terveydenalan ammattilaisille Wellbeing Mama - äitiysajan hierojan peruskoulutuksessa saat opit akuhieronnan keinoin myös tarjontapoikkeamiin, lue lisää täältä: https://www.hyvinvointifabriikki.fi/wellbeing-mama-aitiysajan-hieroja/


Lähteet:

Istukka, napanuora, sikiökalvot. Kustannus Oy Duodecim, 2024.

Sikiön perätila ja muut tarjontapoikkeavuudet.Kustannut Oy Duodecim, 2023.